|
Sevgili arkadaşlar, aramıza hoş geldiniz. Bu rehberi okulda ilk günlerinizde karşılaşabileceğiniz sorunlara deva olabilmek için hazırladık. Bölüm ve dersler hakkında kimi zaruri bilgileri özetlemeye çalıştık. Ders programını en son haliyle sunuyoruz ama bugüne kadar ilk gün programı ile dönem sonuna ulaşılmamıştır. Kendi iyiliğiniz için bölüm web-sayfasını ve fotokopi odasını özellikle ilk haftalarda sık sık (günde 2-3 kere) kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Sınıf yerlerini yerleşke haritasından bulabilirsiniz.
Sizin de gelişinizde muhtemelen fark ettiğiniz gibi ODTÜ'de çok sık kullanılan bir kelime vardır. Dolmuş şoföründen yemekhanedeki görevlilere kadar herkes Hocanızdır. Bazıları bu sözcüğü pek sevmese de oldukça yaygındır. Gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Bölüm binamız kampüsün oldukça merkezi bir yerinde olduğundan ODTÜ içi ring servisleri sizler
için vazgeçilemez olabilir, ama yürümek de gayet faydalıdır. Yurtlar bölgesinden saat başı ve
buçuklar civarı, bölüm önünden de ceyrek kala ve çeyrek geçeler civarı geçen bu ringle ODTÜ
içinde neredeyse hertarafa gitmeniz mümkündür.
Karnınız her zaman acıkabilir ancak yemek yiyebileceğiniz en ucuz yer olan yemekhane her
zaman açık olmaz. Ama saat 11:30-14:00; 17:30-18:30 arası (Dönem içi) acıkırsanız yemekhane
fena bir seçenek olmayabilir. Diğer anlarda çevre yurt ve bölümlerde de bulunan özel
kafeterya ve kantin türü yerler olsa da en başta kendi kantinimiz bol muhabbet ve bilardo
içeren ortamıyla hizmetinizdedir.
Sizi bu güzel kampüsten şehre çeken birşeyler varsa dolmuş veya EGO otobüsleri işinize yarayabilir. Saat 18:00den önce dolmuşlar yemekhane yanındaki alandan hareket eder, bu saatten sonra yurtlar bölgesinden yolcu almaya başlarlar. Hemen farkedeceğiniz gibi Kızılay, Ulus ve Ayrancı yönlerine dolmuş gider. Her saat başı yurtlardan Güvenparka EGO otobüsü kalkar, aynı otobüs Rektörlükün önünde de yolcu alır. Tabii insanın şehre gidesi sadece saat başlarında gelmez, bu gibi durumlarda yurtlar bölgesinden kalkan ve Karakusunlar yönüne giden EGO ve halk otobüsleriyle ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Ayrıntılı otobüs tarifesi öğrenci işlerinden edinilebilir.
Ivır zıvır alışverişlerinizi Karumcuk kod adlı merkezden yapabilirsiniz. Tıkınmanın
dışında bilgisayar bile satın alabileceğiniz ortamlar bu mevkide sizi bekliyor. Aynı yerde
daha az lazım olsa da bir eczane mevcut. Çevrede Bookstore, Postane, bankalar ve Şok mağazası
da bulunuyor. Ayrıca "Karumcuk II" olduğu sanılan bina inşaatı da bölgede sürüyor.
ODTÜde bolca topluluk bulunur. Dönem içinde çok fazla boş zamanınız olacağı hayaline kapılmayın ama racon gereği topluluklara bir uğrayın. Hatta topluluk faaliyetlerine katılmak için gayret de sarfedin. Havacı olarak ilk uğramanız gereken elbet Havacılık topluluğudur, accaayip etkinlikleri vardır. Yamaç paraşütünden, model uçağa oradan da Amerikadaki yarışmalara kadar her işe bulaşırlar. Topluluk odası zemin katta 012 numaralı odadır. Diğer toplulukların odaları ilgili bölümlerde, yurtlar bölgesinde ya da MM yanındaki barakalarda bulunabilir. İlk haftalarda tüm topluluklar toplantı yaparak yeni üye tavlamaya çalışırlar. Bu toplantıların duyurularını bilimum panoda görebilirsiniz. Özellikle MM ve Kütüphane panolarında bilimum kitap, ev arkadaşı, konser ve parti ilanlarına rastlamak mümkündür.
Kampüs içinde hayatta kalabilmeniz için gereken bilgileri almış bulunuyorsunuz. ODTÜde hayatta kalmak da yetmiyor, bu arada derslere girip çıkmak da gerekiyor. Ders programı elinizde tuttuğunuz kağıdın üzerinde biryerlerde olmalı. Bu program kağıdın basımından hemen önceki hali olsa da siz ilk paragrafta okuduklarınızı unutmayın.
Burada liseden farklı olarak programlar öğrenciye anlamayacağı şekilde sunulur. Bunun amacı bu ders programını kendi başınıza anlayarak akademik hayata ilk adımı atmanızdır, ama yine de bu kağıdı okumaya zahmet edenlere ufak açıklamalarda bulunalım. Bu sayılardan oluşan program aslında epey birşey ifade ediyor. Şöyle bir örnek alıp bakalım; |
|
İlk satır aslında Havacıık ve Uzay Mühendisliği (572, AE) tarafından
verilen Static (122) dersini gösteriyor. (02) bu dersin grubunu (yani sectionı)
gösteriyor. İngilizce derslerinde bu sayı 40-50yi bulur. AE-026 ise dersin yerini imgeler
Baştaki harfler binayı, rakamlar blok, kat, vs. gösterir. Üçlü Amfi (U), Fizik (P),
Makina Mühendisliği (ME-D) ve Sosyal Bilimler (FZ) sınıfları bu dönem sık uğrayacağınız
yerler olacak.
İlk derslere girmeniz kuvvetle tavsiye edilir. Hem konuları hem de bir sonraki dersin nerede olacağı gibi konuları takip edebilirsiniz. İlk derslerden sonra da derslere gitmeye devam edin, gayet faydalı bir alışkanlıktır. Hele ilk dönem daha alışageldiğiniz dersleri alacağınız için derslere girip, genelde tersi olsa da harf getirmeniz beklenir.
Bölüm, dersler, kayıtlar ve programla ilgili tüm güncel bilgilere web-sayfasından (http://www.ae.metu.edu.tr) ulaşmanız mümkündür. Ayrıca
sizlere özel printer, scanner ve cd-recorder özellikleri bulunan, hatta MS Flight Simulator
kullanabileceğiniz bir PC laboratuvarı da asistanlarla görüşerek açtırabileceğiniz bir
hesabın ardından sizleri beklemektedir. |