YERKÖPRÜ ŞELALESİ GEZİ RAPORU

KATILAN KİŞİLER
Yavuz İşçen
Levent Gökkuş
Ali Karaer

GİDİLEN YER
Yerköprü şelalesi / Hadim / Konya

GİDİLEN ARAÇ
Doğan SLX ( Levent )

GİDİŞ TARİHİ
14 - 19 Ekim 1994

NOT
Bu gezimizde Susuz mağarası ve Tınaztepe mağarası'na girildikten sonra Yerköprü mağarası ve şelalesine gelinmiştir. Yerköprü mağarası ile ilgili bilgi için " mağara etkinlikleri " bölümüne bakılabilir. Yerköprü'den sonra Niğde Aladağlar'a gidilmiştir.

YERKÖPRÜ ŞELALESİNE ULAŞIM
Ülkemizin ender güzellikte doğal alanlarından biri olan Yerköprü Şelalesi'ne ulaşabilmek için önce Konya'ya gelmek gerekmektedir. Ankara - Konya arası 272 km olup araba ile 3 saat kadar sürmektedir. Konya'dan itibaren izlenebilecek iki seçenek vardır.

1.YOL
Konya - Hadim asfalt yolunu takiben, Konya çıkışından 121 km sonra Hadim'e 10 km kala soldan Aladağ köyü yolu ayrılmaktadır. ( yol ayrımında tabela var ) Ayrımdan itibaren yol, toprak zeminli ve düzgündür. Bu yoldan 29 km kadar ilerlendikten sonra sağda Bademli yol ayrımına gelinmektedir. ( yol ayrımında tabela var ) Bademli yoluna dönülüp 600 m kadar ilerlenirse Yerköprü'ye ulaşılmaktadır. Konya'ya olan toplam uzaklık bu yoldan 150 km dir.

2.YOL
Konya - Karaman asfalt yolunu takiben Konya çıkışından 60 km sonra sağdan Karasınır köyü yolu ayrılmaktadır. Bu ayrımdan girilip 11 km kadar ilerlendikten sonra Karasınır köyüne gelinir. Köye kadar olan yol asfalttır. Yolun bundan sonraki bölümü toprak olup düzgün zeminlidir. Karasınır köyünden, 21 km sonra Kayaağzı köyüne, buradan 10 km sonra da Habiler köyüne gelinir. Habiler köyünden sonra yol ikiye ayrılmaktadır. Yollardan biri Karaman tarafına, diğeri ise Hadim tarafına gitmektedir. Hadim tarafına giden yola girildikten 14 km sonra, soldan Bademli köyü yolu ayrımına gelinmektedir. Sola dönülüp 600 m kadar ilerlenirse Yerköprü'ye ulaşılır.
Bu yolun Konya'ya olan toplam uzaklığı 116 km dir. 46 km.si toprak yoldur. Konya'dan özel araçla 2.5 saatte ulaşılabilmektedir.

YERKÖPRÜ ŞELALESİ
Yerköprü olarak adlandırılan mevkide, Göksu nehri, 500 m uzunluğunda bir mağaranın içinden geçmektedir. Mağaranın oluşumu oldukça ilginçtir. Göksu vadisinin yan yamaçlarından birinde meydana gelen heyelan sonucu vadi tıkanmış ve doğal bir baraj oluşmuştur. Daha sonra vadinin sağ yamacından çıkan karstik Karasu kaynağı, bu heyelan kütlesinin üzerine yayılarak traverten bir kabuk oluşturmuştur. Göksu nehri zamanla bu doğal barajın altından bir tünel açmış ve bugünkü Yerköprü mağarasını meydana getirmiştir. Karasu karstik kaynağı ise, mağaranın hem girişinde hem de çıkışında, traverten platodan Göksu nehri yatağına 20 m yükseklikten düşüş yapan şelaleler oluşturmuştur.


Gezi Etkinlikleri Listesi'ne Dönmek için tıklayınız...