KOVADA GÖLÜ MİLLİ PARKI GEZİSİ

KATILAN KİŞİLER
Süha Aktan
Uğur Arkun
Nida Büyükcıvgın
Emin Eker
Gülşah Ergün
Gülten Gökkuş
Alaaddiin Kirazcı
Ayça Olcaytu
Ali Fuat Sütlü
Rüştü Utkan
Tijen Arkun
Ayşen Bahadır
Nergiz Demir
Ergül Ergün
Erdem Gökkuş
Yavuz İşçen
Türkan Kirazcı
Özerk Olcaytu
Gülçin Tezel
Berna Yiğit

GİDİLEN YER
Kovada Gölü Milli Parkı / Isparta

GİDİŞ TARİHİ
2 - 5 Mart 1995

GİDİLEN ARAÇLAR
Doğan SLX ( Erdem )
Renault 12 ( Ergül )
Renault Sping ( Nida )
Ford Escort ( Uğur )
Lada Niva Jeep ( Yavuz )

NOT
Bu etkinlikte Zindan mağarası ve Sorgun düdeninde araştırma yapıldıktan sonra kalan zamanda Kovada gölüne gidilerek kamp yapılmıştır. Mağaralarla ilişkin bilgi için ilgili raporlara bakılabilir.

KOVADA GÖLÜ MİLLİ PARKI
Karstik çukurların su ile dolması sonucunda oluşan Kovada Gölü, Eğirdir Gölü'nden çıkan fazla suyun bir kanalla bu göle aktarılması ile ilk durumunun 10 katı büyüyerek bugünkü halini almıştır. Eskiden bir dere ile taşınan bu sular, DSİ'nin sulama amacı ile bu dereyi 16 km uzunluğunda bir kanal haline dönüştürmesiyle Kovada Gölü'nü besleyen bir can damarı haline gelmiştir. Kanal boyunca etraf meyve bahçeleri ve elmalıklarla doludur. Gölün batısına açılmış başka bir kanal ise, gölün sularını Kovada Çayı üzerindeki " Kovada Hidroelektrik Santrali'ne " taşımaktadır. Güneye doğru devam eden Kovada Çayı, daha sonra Aksu Deresi'ne ve oradan da Akdeniz'e kadar ulaşmaktadır.

KASNAK MEŞESİ
Kovada Gölünün çevresi bitki örtüsü açısından oldukça zengindir. Gölün çevresi çam, sedir, ardıç ve meşe ağaçlarından oluşan yemyeşil bir ormanla kaplıdır. Milli park sınırları dışında kalmakla birlikte, Yukarıgökdere Köyü'ne yakın bir bölgede kasnak meşesi ormanı bulunmaktadır. Orman işletmesi tarafından korunan bu orman, Türkiye'de kasnak meşesinin en geniş yayılım alanını oluşturmaktadır. Kasnak meşesi ( Quercus Vulcania ) 25 - 30 m. Boya ve 1,6 m. gövde çapına ulaşabilen odunu çok değerli bir ağaçtır. Gövdesi içindeki yıl halkaları birbirine çok yakın olduğundan kaplamacılıkta ve parke yapımında kullanılmaktadır. Yıllar önce fıçı ve çamaşır leğeni yapımında kullanıldığı için halk arasında " kasnak meşesi " olarak anılmaktadır.
Kovada Gölü, yaban hayatı açısından da oldukça zengindir. Eskiden göl çevresindeki ormanlarda yaşayan alageyik, karaca, dağ keçisi gibi türler sorumsuz avlanma sonucu artık görülmemektedir. Göl çevresinde bugün, yaban domuzu, sansar, porsuk, tilki, tavşan, kurt, sincap, keklik, çulluk, sülün, yaban kazı ve ördek gibi hayvanlar bulunmaktadır. Ayrıca bu ormanlarda özellikle ilkbahar aylarında farklı türlerde bir çok kelebek görülebilir. Göl içinde sazan, tatlısu levreği en çok rastlanan balıklardır. Bunların yanı sıra, tatlısu yengeci, kerevit, kurbağa ve midye gibi canlılar da vardır. 40 m2 yüzölçümü olan Kovada Gölü, bütün bu özellikleri dikkate alınarak 1970 yılında milli park ilan edilmiştir.
Denizde yüksekliği 925 m. ( altimetre ile ölçüldü ) olan Kovada Gölü'nü çevreleyen dağlar, rüzgarı kuzey - güney yönüne kanalize etmektedirler. Bu kuzey rüzgarı kış aylarında hemen hemen sürekli esmektedir. Derinliği 6 - 7 m. olan gölün suyu bu rüzgarlar tarafından bulandırılmaktadır. Rüzgar esmediğinde göl suyu daha berraktır.
Hem Akdeniz, hem de Orta Anadolu iklimlerinin etkisi altında olan Kovada Gölü'nde mayıs - ekim ayları arasında gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı 22 dereceye ulaşmaktadır. Yaz ayları kurak geçen bölgede en çok yağış aralık ayında görülmektedir. Göl çevresinde çadırlı kamp yapmak için oldukça uygun alanlar bulunmaktadır. Kamp yapacakların gece - gündüz arasındaki sıcaklık farkını dikkate alarak hazırlıklı bulunmaları öneririz. Çevre uzunluğu 20 km. kadar olan gölün etrafında sadece yazın hizmet veren tek bir lokanta vardır. Kamp yapacaklar için diğer bir sorun da içme suyu sorunudur. Gölün çevresinde sadece bir kaynaktan içme suyu temin edilebilmektedir.


Gezi Etkinlikleri Listesi'ne Dönmek için tıklayınız...