ALARAHAN VE ALARA KALESİ GEZİ RAPORU

KATILAN KİŞİLER
Yavuz İşçen
Rüştü Utkan
Levent Gökkuş
Varlık Özerciyes
Ayça İşçen
Barina Güven
Nuray Başçiftci
Atilla Gülşahin
Gülşah Ergun
Nadide Gülşahin

GİDİLEN YER
Alarahan ve Alara kalesi
Alanya
Antalya

GİDİLEN ARAÇLAR
Lada Niva ( Yavuz )
Opel Corsa ( Rüştü )
Doğan ( Nuray )

NOT
Bu geziye 16 kişi olarak başlanmıştır. Alanya'nın Gündoğmuş ilçesine gidilip, Geyik dağları silsilesi içinde yer alan Karayılan dağına çıkış yapılmıştır. Dağ çıkışından sonra ekibin 6 kişisi işleri olduğu için Ankara'ya dönmek üzere ayrılmıştır. Karayılan dağı ile ilgili bilgi için " Dağ etkinlikleri " bölümüne bakılabilir. Ekibin kalan üyeleri ise önce Dim çayı ve çevresinde gezi yapıp sonra Alarahan ve Alara kalesine gitmişlerdir.

GEZİ GÜNCESİ

22 NİSAN 1997
Dim Çayı Regülatör Tesis'lerinden, 17 km ilerde bulunan Alanya'ya geri döndük. Alanya Belediye Park'ında çay ve simitle kahvaltı yaptıktan sonra saat 17.00'de aynı yerde buluşmak üzere ekip dağıldı.
Yavuz ve Atilla arabanın bir sorununu halletmek üzere Alanya sanayisinin yolunu tutarken, Ayça ve Nadide Alanya içinde turlamayı tercih ettiler. Nuray Alanya'daki eski bir tanıdığını aramaya giderken, Levent kayıplara karıştı ve bir daha kendisinden haber alınamadı.
Ekibin diğer üyeleri ise Selehattin'lerin yazlığına denize girmek üzere gittiler. 17.00'de parkta buluşulduktan sonra, bazı alışverişler yapılıp Alara Çayı kenarında kamp yapmak üzere Antalya yönüne doğru hareket edildi.
Alanya çıkışından 30 km sonra Alara Han yolu ayrımına gelindi. Ayrımdan sağa girip 7 km daha devam edildikten sonra Alara Han'a ve sonra da 1 km ilerdeki Alara Kalesi'ne ulaşıldı. Arabaları burada bırakıp , kaleye doğru devam eden patikadan 400 m kadar ilerledikten sonra Alara çayı kenarındaki kumsala kamp kuruldu. Közde pişirilen tavuk kanat ve sucuklardan sonra uzun süren ateş başı muhabbetinin ardından yatıldı. Oldukça rüzgarlı bir gece geçirildi.

23 NİSAN 1997
Sabah kampı topladıktan sonra Alara Han'ın kenarında ufak bir kahvaltı yapıp 7 km ilerdeki Antalya-Mersin karayoluna çıktık. Antalya yönünü (sağa ) dönüp 17 km devam ettikten sonra Akseki ayrımına geldik. Ayrımdan sağa dönüp 126 km sonra Seydisehir'e, buradan 102 km sonra Konya'ya ve 260 km sonra da Ankara'ya ulaşıldı.

ALARA HAN VE ALARA KALE'Sİ
Antalya yönünden gelindiğinde , Manavgat İlçesi 30 km geçildikten sonra, Alanya yönünden gelindiğinde ise Alanya çıkışından 30 km sonra ayrılan 7 km lik. yol ile önce Alara han'a daha sonra da 1 km ilerdeki Alara Kalesi'ne ulaşılabilmektedir.

ALARA HAN
Kapısının üzerindeki kitabesinde belirtildiği üzere , 1231 yılında 1. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Yolculara ayrılan kısmı yapının ortasında yer almaktadır. üstü açık bir koridorun her iki yanında sıralanan tonozlu dörder küçük odadan meydana gelmektedir.

ALARA KALE'Sİ
Selçuklu başkenti olan Konya'yı , Alanya'ya ( Alaiye ) bağlayan ticaret yolu, Alara Çayı'nı izleyerek Akdeniz'e ulaşmaktaydı. Bu yolun Akdeniz yönündeki ilk durağı , Alara Han'dır. Yolcuların daha rahat ve güvenli seyahat etmeleri amacı ile Alara Han'ı ve ticaret yolunu korumak amacı ile Alara Kalesi inşa edilmiştir. Kalenin ilginç yapılarından biri , kaleye çıkmaya yarayan tünel şeklinde oyulmuş merdivendir. Ayrıca kalenin içinde bir de Selçuklu Hamamı yer almaktadır.

YARARLANILABİLECEK KAYNAKLAR
1- Antalya il yıllığı 1967 s. 111-112
2- Antalya Net Turizm Yayınları
3- Tatil Türkiye Gezi Rehberi 1995 s. 320
4- Atlas Dergisi sayı 7
5- Akdeniz Bölgesi Hüseyin Saraçoğlu 1968 s. 311-331


Gezi Etkinlikleri Listesi'ne Dönmek için tıklayınız...